1. Оберегать, беречь, охранять
. Оружие, пьрьвѣе Едема стрѣгущее, плещи вѣрьныимъ подаеть, чст҃ая, знаменающимся чьстьною кръвию, древле излияною из-д-ребръ копия, прободениемь ис тебе въсиявъшаго (φυλάττουσα). Мин.окт., 105. 1096 г.
Безмлъвиемь себе стрѣзѣта (ἑαυτοὺς φυλάττετε). Патерик Син., 255. XI в.
(1208): Они же [проняне] не послушаша его [Всеволода]... забывше писаниа, глаголющаго: аще не Господь стрежеть града, всуе бдя стрегий; и тако многи крови пролияшася на обѣ страны (Пс. CXXVI: φυλάξῃ). Ник.лет. Х, 57. XVI в.
Аггели божии, небесныя силы, и те ни на един час пламеннаго оружия из рук своих не опущают, стрегут рода человеческаго от всякия пакости от Адама и до сего часа, да и те службою своею не скучают. Ив. Пересветов, 178. XVII в.
~ XVI в.
2. Стеречь, караулить
. Сътьникъ же и иже бѣаху съ нимь, стрѣгуще Ии҃са, видѣвъше трусъ и бывъшая, убояшяся зѣло (τηροῦντες). (Мф. XXVII, 54) Остр.ев., 201. 1057 г.
(1138): Святославлюю прияша Новѣгородѣ... а самого Сто҃слава яша на пути смолняне и стрѣжахуть его на Смядинѣ въ манастыри. Новг. харат. лет., 45. XIII в.
И обложивше желѣзы, держахуть и въ темницѣ, и многыми стражьми стрегома. Ч.Николы, IV, 41. XIV в.
~ XI в.
(1097): И привезоша въ Володимерь Василка. И прииде Давыдъ, акы нѣчто уловъ уловивъ, и утѣшился и велѣ его стрещи 30 мужемъ. Соф. I лет., 153. XV в.
(1380): И повелѣ имъ на Быстрой или на Тихой Соснѣ стречи со всякимъ опасениемъ и подъ Орду ѣхати языка добывати. Ник.лет. XI, 52. XVI в.
Чинъ сей и служение отъ Дионисиа Димофилу церковныя двери стрещи (ταῖς τοῦ ναοῦ πύλαις ἐφεστάναι). (Муч. Дионисия Ареопаг.) ВМЧ, Окт. 1–3, 256. XVI в.
И ко мнѣ, холопу твоему, приходилъ голова стрѣлецкой... и рядовые стрѣлцы съ караулу, а сказываютъ, что имъ стречи неусторожно, и съ воротъ и зъ башенъ за дворами съ караулу не видѣть. Псков.а., 426. 1630 г.
И шедъ Лотъ и обрѣте звѣря того лютого спяще, иже стражетъ [вм.: стрежетъ] огнь, и взя три главни и принесе ко Аврааму. (Сказ. об Адаме) Лож. и отреч.кн., 7. XVII в.
Стрещи стражу, стражбу (стражбы) – нести караул. И пастуси бѣаху въ тои же странѣ, бъдяще и стрѣгуще стражу нощьную о стадѣ своемь (φυλάσσοντες φυλακὰς τῆς νυκτός). (Лк. II, 8) Остр.ев., 250. 1057 г.
Поими племя Леуино и постави я пред Арономъ жерцемъ, да служать ему и да стрегуть стражбу его (φυλάξουσι φυλακάς). (Числ. III, 7) Пятикн., 111. XIV в.
Реч<e> Гс҃ь к Моисею: поими племя Левгиино и постави а пред Арономь жрьцемъ, и да служать ему, и да стрегуть стражбы его и стражбы всѣх снв҃ъ Иил҃вь (Числ. III, 7: φυλάξουσιν τὰς φυλακάς). Козма Инд.&sup&2&sup&, 148. 1495 г.
~ XII–XIII вв.
[то же – Козма Инд., 102. XVI в.
~ XII–XIII вв.
]. Прѣграда си, яже зрить на югъ, жьрцемъ есть, иже стрѣгуть стражбу храма (τοῖς φυλάσσουσι τὴν φυλακήν). (Иез. XL, 45) Библ.Генн. 1499 г.
3. Поджидать кого-л
., что-л., подкарауливать, подстерегать; внимательно следить за чем-л. Влѣкущагося змия и стрѣгущаго твоею пяту, Григорие... умьртвилъ еси силою дх҃вною (παρατηροῦντα). Мин.ноябрь, 415. 1097 г.
Оце҃мь уставленыимь начальникъмь... вся смотрити въ братии дѣла, вся пытати... яко нѣкоему быти кърмьнику, выспрь седающу и вѣтрьня стрѣгущу дъхновения (ἐπιτηροῦντα). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 228. XII в.
Не вѣдяше бо дьяволъ, яко Сн҃ъ Бж҃и есть, но мня проста члв҃ка, грѣха в немь стрежаше, но не обрѣте. Сл.св.пр., 175. XV в.
~ XIII в.
Яко рѣша врази мои мнѣ и стрегущеи дш҃ю мою съвѣщашя вскупѣ, гл҃юще: ҃Бъ оставилъ есть его (οἱ φυλάσσοντες τὴν ψυχήν μου). (Пс. LXX, 10–11) Библ.Генн. 1499 г.
Узрех горлицу седящей на сухом смирном древе; сокол летел тож(е), стрегущи; в том на горлицу спустился, она же нача ухранятись, сокол, иже летание свое воздержать не мог быстрое, умертвился на камени. Артакс.действо, 263. 1672 г.